tiistai 14. heinäkuuta 2009

Sekavuutta ja aggressiivisuutta Loimaalla

Loimaalla liftariäiti kyllästyi selvitettyään asioitaan puoli tuntia tien laidassa kahdelle poliisipartiolle, ilmoitti että "nyt riittää kun teillä ei ole enää mitään asiallista asiaa" ja lähti rauhallisesti kävelemään pysäkiltä eteenpäin.

Poliisiautot kurvasivat äidin eteen ja sitten rytisi. Vauva revittiin äidin sylistä väkivalloin ja äiti runtattiin autoon. Äiti yritti kaikin voimin kauhusta huutavan vauvansa luokse.

Muualla sitä nimitetään äidinvaistoiksi, Loimaalla sekavuudeksi ja aggressiivisuudeksi.

Äitiä pidettiin lukkojen takana kärsimässä suurta hätää herkän vauvansa takia, joka ei koskaan ole ollut vieraiden hoidossa. Sitten äiti sai vaihtoehdoiksi joko jäädä putkaan tai lähteä psykiatriselle osastolle Uutenkaupunkiin.

Hullujenhuoneelle joutuminen toki todistaa, että päässä on vikaa, mutta äiti valitsi kuitenkin sen vaihtoehdon. Poliisi teki töppöilyjensä peittelemisessä virheen: Uudessakaupungissa psykiatri tutki äidin heti ja teki rehellisen lausunnon jonka mukaan mitään sekavuutta eikä aggressiivisuutta ei todettu.

Mutta minkä joukkopsykoosin kahden partion poliisimiehet ja yksi poliisilaitoksen vartija kehittivät supatellessaan poliisiautoissaan siellä Loimaalla, kun kävivät väkivaltaisesti viattomien äidin ja vauvan päälle?

Joko heidän psyykkinen tutkimuksensa on valmis?

5 kommenttia:

  1. Jos poliisi puhuttaa kansalaista virkatehtävissä, kansalaisen ei kannata lähteä karkuun.

    VastaaPoista
  2. Vaan sepä ei ollut enää virkatehtävä sen jälkeen kun oli selvitetty että lapsi oli oma, kaikki oli hyvin, taskussa oli rahaa, vauva oli tarve ja tyytyväinen. Kaikenmaailman kyyditykset eivät kuulu poliisit toimivaltaan.

    VastaaPoista
  3. Niin. Ajatus siitä, että lapsen kanssa liftaaminen olisi vaarallista, on semmoista perus-normatiivista vallankäyttöä, josta poliisi tuntui pitäneen kiinni ideologisista syistä ja lakia aika paljon venyttäen.

    Poliisin valtaoikeudet ovat kuitenkin sen kaltaisia, että kansalainen ei voi juurikaan vastustaa niiden jopa mielivaltaista käyttöä itse tilanteessa. Poliisin demokraattis-juridinen kontrolli, sikäli kun se toimii, toimii viiveellä ja poliisin väkivaltainen vastustaminen ja paikalta karkaaminen ovat yleensä huonoja ideoita. Jos poliisit olisivat ottaneet sinut kiinni ennen kuin yritit paeta paikalta, olisivat he olleet aika heikoilla perustellessaan ilman rikosepäilyä tehtyä kiinniottoa; nyt tilanne on selvästi toinen.

    Olet myös kirjoittanut lapsesi kärsineen tilanteessa. Olitko aidosti yllättynyt siitä, että tilanne kärjistyi, kun yritit paeta? Miten puhuit poliiseille ennen sitä? Teitkö tietoisen valinnan, jossa asetit oman ylpeytesi ja tarpeesi pitää kiinni väärin ymmärtämistäsi oikeuksista lapsesi hyvinvoinnin edelle?

    VastaaPoista
  4. Selvennän vielä sen verran, että sinunkin tapauksessasi näyttää siltä, että poliisi ja varsinkin sosiaaliviranomaiset ovat toimineet pahasti väärin. Tämä ei kuitenkaan ole Suomessakaan mitenkään ennenkuulumatonta tai ihmeellistä, että oman ja läheistensä hyvinvoinnin kannalta ns. "oikeuksistaan" ei kannata kaikissa tilanteissa pitää kiinni kovin ehdottomalla asenteella, vaan jokaisen kannattaa valita taistelunsa ja jättää toiset taistelematta.

    Oma näkökulmani oikeusvaltioon ja ihmisoikeuksiin on sen tapainen, että ne niinkuin kaikki muukin tässä maailmassa ovat sosiaalisesti rakentuvina aika elastisia otuksia ja jos niitä ajattelee liian jäykän idealistisesti sivuuttaen sosiaalisen todellisuuden (jossa esim. sinua puhuttivat isot miehet joilla oli pyssyt ja aika laajat valtaoikeudet), voi pettyä aika usein ja satuttaa itseään.

    VastaaPoista
  5. Ei ollut mitään rikosepäilyä eikä muutakaan epäilyä. Kaikki oli selvitetty.

    Ja kyllä, aivän todella en osannut kuvitella että on jokin Loimaan sharia jonka nojalla Loimaan poliisi saa käydä viattomien naisten ja lasten päälle jos he kehtaavat matkustaa keskenään tavalla josta tuo miesjoukko ei pidä.

    Poliisilla ei ole mitään oikeutta poimia naisia poliisiautoon ilman mitään järjellistä syytä. Eikä naisten tarvitse mennä kyytiin. Semmoinen on laki Suomessa ja ennenkuin tämä jupakka on ohi, on tarkistettu onko se voimassa!

    VastaaPoista